joi, 23 noiembrie 2017

Telefoane Second-Hand // La ce să fim atenți-Partea I

Introducere.

 Printre alte hobby-uri pe care le am, care implică sume decente și siguranță în ceea ce investesc (scuba-diving sau fotografie) se află și acest hobby mai ciudat. Vânzare și revânzare de telefoane. 
 Ce îmi place, mai exact? Să alerg după telefoane, să le văd, să le cumpăr, să stau și să le folosesc câteva zile și apoi să le revând (de fiecare dată în favoarea mea, desigur). 
 Având în vedere că fac asta de câțiva ani buni ( cu mici pauze când am făcut destul profit sau destulă pagubă, ca să acopăr gaura sau ca să mă bucur pur și simplu de bani) am trecut prin multe situații cu multe persoane și multe device-uri, așa că vreau să vă pun în gardă, pentru momentul în care doriți să achiziționați un telefon la mâna a doua.  
  

 La ce să fim atenți?  

 OMUL-Dacă acceptă să vă vedeți într-un loc neutru, într-o cafenea, benzinărie, este de principiu un lucru bun, deoarece nu poate pune presiune sub nici un aspect asupra ta. Este foarte important să îi spuneți în prealabil că va dura puțin până veți verifica device-ul. El ar trebui să aprobe, dacă e în regulă! Dacă nu e în regulă, va găsi scuze, se grăbește, are o urgență, etc. NU îl cumpăra atunci, cu siguranță se vor găsi și altele la un preț bun în următoarea perioadă. 
 Dacă omul pare neîngrijit și vine cu telefonul murdar sau cu el altfel decât a scris în anunț, clar nu este un telefon bun. Un om grijuliu se poartă frumos cu device-ul lui și dorește ca prima impresia a cumpărătorului să fie una bună. Un dezinteresat se comportă urât până și la vânzare, deci nu cred că vreți să știți cum se comporta înainte... 
  
Telefonul.

1 - iPhone. 
 -Aspectul general să fie unul bun. se verifică spatele de zgârieturi fine. Se pune "mărul" Apple în lumină pentru asta, lumina se va reflecta și va da la iveală zgârieturile fine de orice fel. 
 -Atenție, lângă mufa de încărcare sunt 2 șurubele, care trebuie desfăcute dacă vrei să umbli în telefon. Mare atenție la acelea, la aspectul lor, să nu fie de culori diferite sau să se vadă că s-a intervenit cu o șurubelniță. 
 -Verificați MEREU mufele, cu o pereche de căști mufa de jack, cu încărcătorul (cu care presupun că vine telefonul) mufa de încărcare. MEREU. Astfel veți vedea și dacă mufele corespund, precum și dacă accesoriile sunt bune. 
 -Funcțiile butoanelor sunt foarte importante, folositile pe toate ca să vedeți cum merg. Dacă telefonului îi joacă în lăcaș vreun buton, de principiu acel buton e la un pas de a rămâne nefuncțional.
 -Displayul se apasă ușor pe toate colturile și în mijloc. Dacă se vede o pată de culoare pe display, în acel loc începe să se dezlipească (asta se întâmplă la unele telefoane mai vechi, la unele telefoane lovite sau la cele cu display schimbat). 
 -Se intră în "GENERAL" și se privește cu mare grijă display-ul pe fundalul alb de acolo. Dacă se văd urme mai albe decât restul fundalului, este o problemă. Nu este o problemă foarte mare, dar ar trebui ca un potențial vânzător să scadă mult prețul pentru ceva de genul. 
 -Se testează wi-fi-ul MINIM 10 minute! Pentru că poate merge și apoi pică imediat, nu știu de ce, știu că se poate. 
 -Se testează BLUETOOTH, eventual cu ajutorul unui device (ceas) smart sau cu ajutorul altui apple prin care să faceți "air drop" 
-Se testează difuzorul și microfonul, inclusiv difuzorul pt apeluri.  
 -Dacă produsul este NEVERLOCKED (neblocat în nici o rețea) se folosește o cartelă de la un operator care NU BLOCHEAZĂ TERMINALE, pentru a fi siguri că este așa. Aici putem aminti TELEKOM și DIGIMOBIL. 
 -Se verifică NIVELUL BATERIEI constant în timpul probei telefonului, ar trebui să scadă destul de puțin. 
 -CONTUL DE ICLOUD trebuie să poată fi scos de vânzător și telefonul resetat la setările din fabrică, dacă se poate să așteptați până îl activiati de față cu vânzătorul, ar fi perfect, dacă nu, asigurați-vă că ICLOUD s-a scos din telefon. 
 -Testați senzorii telefonului ,puteți instala jocuri care necesită mișcarea telefonului, pentru senzorul gyroscope, setați luminozitatea pe automat și vedeți dacă funcționează la standard în diferite situații.  
 -Aprindeți lanterna telefonului câteva secunde, deoarece poate să nu funcționeze. 
 -Faceți poze cu camerele din față și din spate, deoarece ele pot să NU funcționeze. Dacă funcționează la prima poză, vor funcționa și la a doua, etc. 
 -Folosiți câteva minute MAPS. 
 -Verificați IMEI pe internet cât de des puteți. Dacă îl primiți în cutie, verificați ca cele 2 IMEI-uri (cel din telefon și cel de pe cutie) să corespundă. 
 -Pe toate accesoriile de la Apple veți găsi, scris foarte mic "Designed by Apple în California". Căutați aceasta ca să fiți siguri că accesoriul este original. Pe încărcător este între cei 2 pini care intră în priză, pe căști și fir le veți găsi undeva pe la mijloc spre capătul care intră în telefon, respectiv încărcător. 
 Și nu în ultimul rând, verificați dacă merge amprenta. În general AMPRENTA TREBUIE SĂ MEARGĂ.  
 "Nu mai merge de la update" este o vrăjeală ieftină. Nici o companie nu își strică telefoanele prin update-uri. Dacă amprenta nu merge, e foarte posibil ca telefonul să fi fost recarosat și să aibă altă suită de probleme. 

  
 Voi reveni într-un post secund cu detalii despre telefoanele Android. 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu