joi, 25 ianuarie 2018

Colectionar

De-a lungul vietii mele (adica nu de foarte mult timp) am observat ca oamenii au vicii, mici placeri, sunt atrasi de ceva mai mult decat de altceva, etc.

E lesne de inteles ca acesta e un adevar general valabil. Preferinta pentru un lucru, in detrimentul altui lucru.
Dar ce se intampla cand "preferinta" este dusa la extrem? Apare "colectionarul".
Omul care ar putea sa dea oricat, doar pentru a avea "acel ceva",omul care mereu investeste bani in ceva,un ceva care pentru altii e ieftin, pentru altii nefolositor, dar pentru el, pentru el foarte important!

Pe acest piedestal indraznesc sa spun ca sunt si eu, si acum observ schimbarile care au intervenit usor, usor, fara sa imi dau seama.
In situatia initiala, am constatat, prin 2012-2013, ca imi placeau mult modelele de iPhone 3GS, asa ca, la vremea aia, am vorbit cu un prieten care avea un 3GS si l-am cumparat pe al lui, la un pret infim, chiar si atunci.
Un alt prieten care mereu a avut iPhone, m-a introdus si pe mine in "lumea" Apple, pana mi-am cumparat primul meu iPhone, ca telefon oficial, un iPhone 5, negru.
De atunci am stat destul de mult in ecosistemul iOS, pentru ca atat din punct de vedere hardware, cat si software, oferea ceea ce credeam (si nu ma inselam) ca am nevoie.

La 3-4 ani distanta, aveam deja un iPhone 2G, vai de viata lui, cumparat de nici nu mai stiu de pe unde, la un pret modic (dar merge!)

De atunci incolo a inceput...:

- ma interesam din ce in ce mai des de preturi pentru iPhone pe OLX.
- cautam nu doar telefonul, ca pana acum, ci incepusem sa imi doresc sa fie cu totul, cutie originala, totul original
- am inceput sa maresc bugetul alocat acestei placeri, avand in vedere pretentiile din ce in ce mai crescute
-  tot profitul pe care il faceam fata de o suma initiala investita in ceva se ducea pe colectie (trebuie accesorii originale, trebuie schimbate componente, trebuie cumparate terminale cu un anume sistem de operare...)

Acum, in 2018, ma pot lauda cu un iPhone 2G, golas, de cateva luni caut piese peste tot...
Un 3G, perfect functional, in cutia lui, cu toate accesoriile.
Un 3GS ce trebuie sa vina din Anglia cat de curand, cutia sa, accesorii...
Un 4, in stare impecabila, cu iOS 6.1.3, in cutia sa, cu accesorii...
Un 4S, impecabil, ca celelalte de mai sus.
Un iPhone 5, negru (ca sa vezi), impecabil (in ciuda faptului ca vopseaua de pe acest model se decojea imediat), in cutia lui, cu totul.
Un SE, negru, pe care actualmente il folosesc eu.

Ciudat, o mana de lucruri in care ajung destui bani, nu au nici o utilitate practica...
Dar ma fac fericit. Sunt momente in care ma uit la ele si simt ca mi se insenineaza ziua. Stiu ca acolo stau ore, poate chiar zile de cautari si negocieri, de emotii si momente de satisfactie a ofertei bine prinse.
Stiu ca sunt ale mele, sunt langa mine si vad ca viata nu trece pur si simplu pe langa mine.
Imi raportez uneori reusitele in aceste lucruri. Le vad cum se strang, vad cutiile cum au ceea ce trebuie, vad cum se completeaza. Si stiu ca viata nu sta pe loc, totul se schimba.

Colectionarul stie ca arunca o tarla de bani in ceva ce poate nu o sa valoreze niciodata pretul investit, dar are multumirea sufleteasca a faptului ca detine. Atata timp cat lucrul acela este la el, multumirea este nemasurata.
Nu pot decat sa ma multumesc cu faptul ca "Fericirea" are uneori un pret atat de mic pentru mine, ca o pot cumpara cu bani si ca ma pot bucura de ea ori de cate ori simt nevoia sa o fac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu